Mahdad Kiyani als Ethical Hacker!

Wat Is Ethical Hacking en is een Ethical Hacker echt nodig?

Voor mensen die zich nog niet bezighouden met cybersecurity of voor mensen die er net aan beginnen, is er vaak veel discussie over ‘Ethical Hacking’. Je zou denken kan hacken überhaupt wel ethisch zijn? En wat houdt ethisch hacken nou precies in? is het echt noodzakelijk? En hoe kan je nou een succesvolle Etchical Hacker worden?

De definitie van Ethical Hacker
Een Ethical Hacker is een computer en of netwerkexpert die namens de eigenaars, opdrachtgevers, productowners, computersystemen of netwerken probeert binnen te dringen om zwaktepunten in de beveiliging te vinden waar criminele hackers gebruik van zouden kunnen maken. Waardoor het dus per definitie ethisch is, is het feit dat het hacken wordt gedaan met toestemming en acceptatie van het doelwit in een vorm van opdracht.

Onafhankelijk advies
Bij het detecteren van een kwetsbaarheid in het systeem, zal de ethical hacker de problemen rapporteren en vervolgens onafhankelijke advies geven over de oplossingen. Een Ethisch Hacker biedt organisaties een objectieve analyse in vorm van meetbare controle van de status van hun beveiliging. Dit is nuttig voor organisaties op elk niveau van beveiliging. Doordat de ethical hackers vooraf geen kennis hebben van de systemen van het bedrijf, wordt echt duidelijk wat hackers zonder voorkennis van het bedrijf kunnen achterhalen na het doen van een dergelijke securitytest.

Voorbeelden in het praktijk
Ransomware wordt steeds slimmer. Waar vroeger maar een computer versleuteld werd, duikt het tegenwoordig steeds dieper in een systeem op zoek naar bijvoorbeeld databases of relevante back-ups. Wanneer ze die hebben getraceerd en versleuteld is de schade in één klap heel groot en de impact op de bedrijfsvoering enorm. vanuit Kiyani.nl als freelancer kom ik vaak organisaties tegendis met geavanceerde ransomware aanvallen te maken hebben waarbij de risico’s en termijn dat kwaadaardige software of een hacker in een netwerk aanwezig is, steeds groter wordt. Hackers werken ook erg tactisch, want wanneer ransomware of een hacker door het misbruiken van een, bijvoorbeeld slecht beveiligde Windows, of kwetsbaar netwerk eenmaal binnen is houden ze zich eerst rustig en nemen geen directe actie. Ze kruipen eerst door het netwerk en kijken ondertussen naar het netwerkverkeer om zo te achterhalen waar meest relevante data staat. En wanneer ze die gevonden hebben en het netwerk in kaart hebben gebracht dan slaan ze toe en versleutelen alles met een druk op de knop. Daarom is vroege detectie zeer van belang.

Elk organisatie kan een ethische hacker inhuren om beveiligingsniveau te analyseren. Soms willen organisaties gewoon zeker zijn dat de Software Developer van dienst of de externe consultant wel goed werk heeft afgeleverd. En soms kan het ook zijn dat een organisatie aan certificeringsnorm ISO wilt voldoen.
Een hacker test is ook altijd interessant wanneer een webshop bijvoorbeeld een mobiele App gaat lanceren.

Toename in behoefte
Vanuit Kiyani IT, als freelancer zie ik vaak dat de kwetsbaarheden in beveiligingssystemen steeds complexer worden en aantal aanvallen per jaar sterker toeneemt, waardoor ook steeds een groeiende behoefte aan ethical hackers is.

Kiyani Adviseert
Mijn advies is om in ieder geval vanuit de basis alles goed op orde te hebben. Hierbij kan je denken aan goede firewalls, antivirussoftware, het uitvoeren van updates voor het besturingssysteem en periodiek awareness trainingen volgen. Verder dient een organisatie belangrijke data en back-ups echt offline te bewaren. Dit zal wel wat kosten met zich meebrengen.Back-ups moeten gecontroleerd worden, er moeten meerdere exemplaren worden bijgehouden en alles moet afzonderlijk worden bewaard, maar het is wel de enige manier om data echt veilig te stellen.

Om een ​​succesvolle ethical hacker te worden, is er kennis nodig van het alanyleren, testen, hacken en beveiligen van systemen. Daarnaast is een grondig inzicht nodig in hoe hackers denken en is praktische ervaring nodig om sterke beveiligingstesten uit te voeren. Door deze uitgebreide kennis, expertise en grote hoeveelheid skills, zijn ethical hackers zeer schaars geworden.

Meer informatie over Kiyani security oplossingen of Mobiele Apps laten bouwen? Kunt u mij bereiken op 0653502724 en info@kiyani.nl

Have a secure day

Kiyani.nl is een app ontwikkeling en cyber security bureau die voor kwaliteit en vertrouwen staat. Uw organisatie ontvangt alle diensten die nodig zijn om uw systeem live te brengen en vanuit security op orde te krijgen en goed beveiligd houden. Denk bijvoorbeeld aan webshops en mobiele apps bouwen, penetratietesten, threat intelligence, detectiesoftware en IT consultancy. Mocht u behoefte hebben aan Mobiele Applicatie of toch slachtoffer zijn geworden van cyber aanvallen aarzel niet en bel Mahdad Kiyani.

Andere Blogs?